Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego kawałka chleba, którym dzielimy się podczas wigilijnej wieczerzy. Opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, lecz również i wielu sąsiednich. Chleb ma w religii chrześcijańskiej bardzo duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj opłatki na święta realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię we wszystkich domach oplatki się pojawiają.

Wykonuje się je jedynie z dwóch głównych składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę prasuje się na cienkie płaty, a następnie wypala w piecu i przycina na nieduże kawałki. Często przy prasowaniu stosuje się specjalne matryce, wytłaczające świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+